Ok,možda ovo nije najbolja godina do sada… Verovatno nije.

I verovatno jedva čekate da se završi, kao i sama pandemija. Pa, ipak.

Na mnogo toga u životu ne možemo da utičemo. Nismo mogli ni na pandemiju. Ali ono na šta možemo da utičemo je naša želja da nam bude lepo. Naš pogled na svet.

Kraj godine je uvek bio prilika za nove početke, pa zašto im se ne bi radovali, i zašto ne bi naučili svoju decu da se raduju istom.

Počnite od svoje porodice. Unesite prazničnu atmosferu u svoj dom. 

1.Idite u nabavku ukrasa i dekoracije za praznike

Ne mora to da bude neka skupa nabavka. Možete samo dodati par ukrasa onima koje imate već, ili možete samo da nabavite materijal za ono što planirate da pravite sami.

Bitno je da od toga napravite događaj. Predstavite deci tu kupovinu kao neku vašu zajedničku aktivnost u kojoj je mnogo bitno da i oni idu, jer su oni ti koji treba da pomognu pri odabiru.

Dajte im na važnosti. Uključite ih, i više će se radovati.

Nije važno što je vašem sinu praznična dekoracija automobil. Ispoštujte njegovu želju, a vi dodajte mašnu ili šljokicu ako baš morate.

ukrasi za jelku

2.Zajedno kitite jelku kao praznični ritual

Neka to bude zakazan događaj. Na primer, dogovorite se da u prve subote u decembru kitite jelku zajedno.

Napravite od toga ritual. Na primer, tada pijete toplu čokoladu i slušate praznične pesme.

Učestvujte svi. Od najstarijeg do najmlađeg. I pustite ih neka kite onako kako oni žele. Ne ispravljajte ih, nema pogrešno okićene jelke. Sve je to umetnička sloboda.

Ako vam je baš bitno da jelka u glavnoj prostoriji bude lepa za slikanje, onda nabavite posebo drvce za decu koje će oni sami da kite uporedo sa vama.

Na kraju, slikajte se dok kitite jelku. Neka ostanu uspomene na lepo subotnje popodne.

dete kiti svoju jelku

3.Okitite i ostatak doma u praznične dekoracije

Dodajte koju granu jelke i u stanu, po neki ukras da visi sa garnišle… Postavite par deda mrazeva ili patuljaka negde. Budite kreativni. Malo spreja za zvezdice na prozorima, malo svetiljki koje trepere…

Neka vaš dom sa vrata bude u prazničničnoj atmosferi.

dete kiti svoju jelku

4.Napravite svoju prazničnu dekoraciju zajedno

Možete uzeti kamenčiće, papir ili šišarke, malo boje i mnogo mašte. Provedite neko kišno popodne u izradi ovih ukrasa sa decom.

Iscrtajte na kamenčićima novogodišnje motive,obojte šišarke u šarene boje, napravite od papira pahulje ili deda mraza… Ima milion načina. 

Najbitije je zabavite se zajedno, a onda njihovu umetost izložite kao dekoraciju u domu koju svako može da vidi kada dođe.

ukrasi za Novu godinu

5. Neka pravljenje prazičnih kolačića bude vaš ritual

Imajte neki recept za vaše novogodišnje kolačiće. To će da budu oni omiljeni kolačiči koji će da se prave samo za praznike.

Spremajte ih svake godine, ali neka svako učestvuje u njima. Deca mogu da ih dekorišu ili posipaju mrvicama, ili da prave oblike modlicama ako su malo stariji.

Neka im to bude zadovoljstvo, a ne obaveza.

Možete, na primer, da nalik kineskim kolačićima ubacite papiriće sa porukom u njih. Nešto kao kakva će da im bude Nova Godina. Mogu da budu i duhovite želje. 

Napravite od toga ritual. Neka svako izvlači svoj kolačić i onda čitajte svoja „proročanstva“ posle novogodišnje večere.

Kako da dete uključite u kuhiju … bezbedno

6.Razmišljajte o poklonima za porodicu i prijatelje

Ispod jelke se stavljaju pokloni koje otvarate u ponoć. Neka svako pokloni nekome nešto.

I najmlađe dete,ako nije još beba, može da napravi neku razglednicu ili šta god ume za mame, tate ili bate i seke.

Nije poenta u poklonu, već u poknanjanju. Umetnost davanja i poklanjanja je vrlo bitna, i vaše dete bi trebalo da od malena usvoji želju da druge ljude obraduje. Sitnicama bar.

A onda, motivišete dete da pokloni nešto i drugim ljudima koje voli. Napravite poklon najboljoj baki na svetu, ili neka pokloni nešto svom najboljem drugu.

Neka nauči da daje. I neka se raduje tome.

poklon za bake

posetite našu prodavnicu, izaberite personalizovani poklon

7.Stvorite samo vaše novogodišnje rituale

Napravite od  Nove godine nešto posebno, što će vaše dete jedva čekati svake godine. Nova Godina je sva u ritualima, otvaranje pokona u ponoć, kićenje jelke…

Ali kad kažemo rituale, mislimo na vaše porodične rituale. Već smo spomenuli kako i od kićenja i ukrašavaja možete napraviti vašu tradiciju. Ali možete i još mnogo toga…

Na primer, vaš novogodišnji ritual može da bude da svi napišete želje za sledeću godinu i onda to zakopate u dvorištu u nekoj kutiji. Pa svake godine otkopavate i čitate prošlogodišnje želje za večerom.

Listu želja možete i da napravite sami i okačite na zid, pa tokom godine štiklirate kako ste šta uspeli. Lista želja je vrlo koristan alat. I za decu i za odrasle.

Možete da gledate neki film porodično. Ili igrate zajedno društvene igre. Ili ako odete korak dalje, možete da organizujete priredbu gde svako izvodi neku tačku.

5 igara za kišni dan

Šta god da radite, to moraju da budu aktivosti u kojima će svi da uževaju i koje će vas zbližti kao porodicu.

Nova godina je prilika da počnemo ispočetka, pa zašto joj se ne bi radovali.

SREĆNA NOVA GODINA! ŽIVELI!