Zašto je bioskop tako super!

Iako se danas na Tv- u može naći hiljade kanala, i skoro svaki ima neki film, crtani i seriju i teško da svako ne može da nađe nešto što želi da gleda, pa makar se to prikazivalo i pre 12 sati (možete i da premotate kanale) … bioskop i dalje radi.

Čak i pored interneta, i torenta i mogućnosti da čak i nove filmove skinete na svoj računar i gledate u svom domu… Bioskop i dalje radi.

I puni su.

A zašto je to tako?

Ja moram da priznam da sam ljubitelj filmskih maratona. Okupimo društvo, kupimo grickalice, izaberemo filmove i satima ih gledamo, komentarišemo ih, a malo se i raspravljamo o njima.

Ali i ja volim bioskop.

Bioskop je koncept. Nije to samo gledanje filmova… to je ceo događaj. I kokice, i sok, i sedište u mraku. Pa film koji je na velikom platnu tako da možeš da vidiš i bubuljicu glavnom glumcu… i naravno ton.

Glasno… Skoro da si tamo.

film i bioskop

Deca u bioskopu! Pa…

 

I deci je bioskop događaj. I hvala Bogu, oni su danas u mnogo boljem stanju nego što su ikada bili.

Ali, ono što je obično problematično kod odlaska dece u bioskop je osim pažnje, koja im vrlo često manjka za dugometražne crtane filmove, i ono… IDE MI SE U WC. Jedan sokić, i bar dva odlaska u wc, pa pomeranja ljudi u redu… Izvinite, izvinite…

Mi smo naše gledanje crtanih filmova uglavnom svodili na gledanje filmova na TV-u. Nekad onih sa Ytuba, nekad onih sa torenta… Sve dok nismo otkrili Hbo go, i sihronizovane crtane filmove tamo.

I kokice, i sokić i mrak u sobi i ponovo radi biokop.

Ali, jednog dana palo mi je na pamet da napravim nešto što će da bude kao projektor i da probamo da napravimo PRAVI BIOSKOP. E to je već pravi događaj .

I znate šta, nije uopšte teško.

 

bioskop i deca

Kako napraviti bioskop u kući?

 

 

Jedna kutija, jedna lupa, jedan telefon, jedno parče belog platna ili poleđina postera i …malo vremena i volje.

Na kutiji se iseče krug dovoljan samo da lupa može da stane. Izrežite ga najbolje skalpelom uz ivicu lupe. Da bude knap. Na telefonu se prvo skine neki crtani koji želite da gledate, ili ga samo prebacite sa kompjutera.

 

I znate šta, nije uopšte teško.

 

projektor za filmove

Dobro bi bilo i da imate neku aplikaciju za puštanje filmova. Ja imam MX Player.

Zašto vam treba? Pa, da bi se film prikaživao kroz lupu uspravno, morate da postavite telefon naopako. U aplikaciji ima mogućnost da se ekran zaključa, pa se on neće okrenuti opet kad ga stavite, nego će ostati tako slikom okrenutom naopako.

Drugo što trebate da podesite na telefonu je jačina ekrana. Ona mora da bude na MAKSIMUMU.

Najbolje bi bilo da imate neki ne iskorišćen beli zid. Ako nemate, nije strašno. Stavite na zid belo platno, zakačite ga ili ga zakucajte negde. Ako ni to nije opcija, možete i samo da zalepite neki veliki poster naopako, da se vidi bela poleđina. Mi tako radimo.

I ponovo radi bioskop!

  Sledeća bitna stvar je velika činija kokica. Najbole domaćih…Da mirišu. I sokić,ali po mogućstvu u onim čašama koje imaju cevčicu na poklopcu… Da ne prosipamo…

 

Pustite film u aplikaciji, i proverite da je ekran zaključan.

Postavite telefon, ili tablet u kutiju naopako. Približite ili udaljite kutiju od platna dok ne dobijete najčistiju sliku. Ako imate bluetooth zvučnik, možete i njega da uključite u kućni bioskop.

Jastuci po podu… Činije i čaše u ruke. Ugašeno svetlo i… Ponovo radi pravi bioskop.

 

bioskop i kokice

Zašto napraviti bopskop u kući?

 -lako se pravi

-deca obožavaju da gledaju crtane

-zato što je to lep način da provedete veče u kući sa decom

-napravite od toga događaj

Ako ne možete da nađete crtane filmove

Osim što ima veliki izbor serija i filmova za vas, imate i crtane filmove koji su što je najbitnije sihronizovani. A mesečna cena je manja od jednog oslaska u bioskop.