Igračke imaju osobinu da preuzmu prostojije, kao u crtanom filmu „priča o igračkama“. Ne, ne moraju da ožive, one suptilno zauzimaju sve oko sebe zato što se stalno dokupljuju.

Počinje naivno. Volite svoje dete, vole ga i tetka i ujka, i bake i deke, i kume i prijatelji… i svi žele da ga usreće. Jedna igračka, pa još jedna… pa moram da imam ceo komplet, i još samo ovo to nemam…

Dok trepnete okom, gazite po igračkama i kockicama na podu, bačene su gole barbi lutke, svuda je haos a dete u ćošku viče: „Meni je doosadno…“.

Pa kako je to moguće. I zašto…

Zvuči poznato? Znajte, niste sami.

Većina porodica ima previše igračaka. Ali, ono što ne shvataju roditelji je da više igračaka ustvari znači – manje igre.

Za dete je taj preveliki izbor konfuzan, i nalazeće se pred odlukom čime da se igra, često završi tako što se ne igra uopšte. Jednostavno, svima se desilo da ispred punog ormara ne znamo šta da obučemo. Tako i dete zbuni prevelika mogućnost odluke i jednostavno ga blokira. 

Postoji još jedan dublji problem. Mi smo svi žrtve potrošačkog društva, pa tako i dete preplavljeno igračkama očekuje da če ga one same zabaviti. A to se ne desi. Budu zabavne jedan minut. I onda opet… „meni je dosadno faza“.

Roditelji: Može i drugačije!

Sve više porodice prihvata minimalistički pristup igračkama, sa akcentom na kvalitetnije igračke. To znači da ih ima manje, ali da su boljeg kvaliteta i edukativnije za decu.

6 saveta za postizanje situacije manje igračaka više igre

1) Moraćete da se rešite nekih igračaka

Kad kažemo rešite, to naravno ne mora da znači da ih bacite. Dovoljno je samo da ih sklonite iz dečijeg vidokruga.

Za početak one igračke koje je dete preraslo možete da poklonite ili ako je polomljeno jednostavno bacite.

Takođe, igračke koje imate u više varijanti jednostavno svedite na jednu, ili dve. Ne trebaju mu 10 lopti ako se sa svakom igra isto.

Izaberite nekoliko igračaka koje su za taj dečiji uzrast, a ostale spakujte u kutije ili kese i odnesite u podrum. Dete će se zabavljati sa igračkama koje su mu na raspolaganju neko vreme. Posle nekog vremena kad ih izgustira, spakujte te igračke, a donesite mu nekoliko drugih. I tako u krug. 

Sećam se priče mojih prijatelja koji su u sred hladne zime grejali samo jednu prostoriju, gde su tih dana boravili svi. Dečija soba se nije grejala,pa tamo nisu ulazili uopšte. Ali tamo su bile sve detetove igračke.

Svaki put kada bi svom detetu doneli neku igračku iz njegove sobe, ono bi joj se obradovalo čak i više nego kada je prvi put dobilo na poklon.

 

2)Postavite igračke na vidno mesto

Kada se napravi hrpa igračaka, jedne su zakopane drugima, smeštene su ispod kreveta ili u nekoj vreći… dete jednostavno ne zna ni šta ima. Ako ih ne vidi, i ne zna da može da se igra.

Najbolje bi bilo da ih naređate u određene grupe, i izložite na police koje su detetu u vidokrugu. Recimo na prvoj polici puzle i kocke, na drugoj su lutke i autici,na trećoj neke električe igračke, u fioci bojce i papiri. Tako dete jednim pogledom može da izabere svoju igru.

Takođe, lakše će im biti i da svoje igračke srečuju kada one imaju svoje mesto na koje treba da ga vrate.

 

3) Menjajte igračke sa prijateljima

Ok, igračke kao što su omiljene plišane igračke, lego kocke ili neke druge voljene igračke nećete deliti sa drugima. Ali, uvek postoje igračke koje čine samo hir deteta. Želi da ih dobije, ali mu brzo dosade. 

Za takve situacije, najbolje bi bilo da zamenite igračke sa prijateljima. Na dve nedelje, ne mora ni trajno. Zamenite se, donesite neku igračku detetu koje traži. Posle par nedelja vratite je, a donesite drugu. 

Ovo osim što je ekonomično, omogućava detetu i da se igra sa više različitih igračaka, pa možete i da vidite koje su one koje ga stvarno interesuju, a koje su samo hir. Ako vaše dete bas zavoli neku od njih, znate šta možete da mu kupite sledeći put za poklon. 

 

knjige za decu

4)Stavite knjige na vidno mesto

Kakva je poenta dečije biblioteke ako dete nemože da dođe do nje. Obično je situacija u domovima takva da knjige stoje na visokim policama koje dete ne može ni da dohvati.

Zato, napravite dečiju biblioteku tako da bude dostupna detetovim ručicama, i napravite plan. Svakog dana druga knjiga. Ili,neka dete svaki dan izabere knjigu koju ćete da mu čitate. I nek vam to bude večernja rutina.

Kada dete malo poraste, učlanite ga u dečiju biblioteku i napravite od iznajmljivanja knjiga iz biblioteke događaj.

5)Pravite svoje igračke

Ako želite da smanjite kupovinu igračaka, jednostavno počnite da ih sami pravite. Izmišljajte igre prema detetovom uzrastu, i pravite sami projekte pravljenja igračke. Za ovo su vam dovoljne jeftine stvari, kartonske kutije, lastiš trake, baloni, pozamanterija, a ponekad i ništa od toga.

Samo smišljanje i pravljenje je zabavno naročito ako dete učestvuje sa vama. Sreća nakon što napravi nešto svoje je neprocenjivo i jako bitno za njegovo samopouzdanje i shvatanje da može sve ako se malo potrudi.

Na ovaj način, osim što ćete smanjiti igračke, i osim što ćete uštedeti na njima takođe ćete i vašem detetu pružiti važne životne lekcije.

       Zašto je bitno igrati se sa decom

6)Kupujte igračke koje podstiču dečiju kreativnost

 

Različite kocke, pribori za bojenje i modeliranje, ili bilo šta sa čime se može igrati na mnoogo različitih načina je nešto u šta vredi uložiti.

Osim što će zabaviti dete, nateraće ga i da razvija kreativno mišljenje i smišlja nove načine građenja, pravljenja i stvaranja.

Ovde spadaju i igračke uloga ili kostimi za pretvaranje, koji podstiču dečiju maštui podstiču njihove emocionalne i socijalne veštine.