Za dete je bitno da svakog dana provede bar sat vremena napolju na čistom vazduhu. Ali, ima dece koja ne vole da izlaze i teško ih je naterati na to.

Ako je to slučaj sa vašim detetom, ima nekoliko načina da ga motivišete.

POZOVITE NJEGOVOG PRIJATELJA DA IDE SA VAMA

 

Sigurno ima dete iz komšiluka sa kojim se druži, ili neko dete vašeg prijatelja sa kojim se dobro slaže. Dogovorite se da izađete zajedno. Biće zabavnije i vama i njima.

Dogovorite se da se nađete u nekom parku, ponesite loptu ili neki drugi rekvizit za igru.

Dok se oni budu igrali, vi ćete moći da se lepo ispričate.

PRATITE TRAGOVE

 

Učinite od toga avanturu. Napravite put kojiim ćete da idete, i ostavljajte tragove. Možete i  da slikate bitna mesta na koja nailazite. Posle ih tražite da bi se istim putem vratili. Ako izlazak prestavite kao igru, veća će verovatnoća biti da ćei dete poželeti da ide sa vama.

Igrajte se kao Ivice i Marice

Napravite mapu sa blagom

IDITE NEGDE GDE ONO VOLI

 

Idite u luna park ili neku igraonicu na otvorenom. Odvedite ga da skače na trambolinu ili da se vozi na voz. Možda postoji negde u vašem gradu veštačka stena na koju bi dete moglo da proba da se penje.

 

igra bagminton

IZAZOVITE GA

 

Izazovite ga na partiju bagmintona… ili trku biciklama oko bloka. Za pobedu, obećajte nešto što ono želi. Ne mora to da bude nešto krupno, može i kinder jaje, ili odlazak u bioskop. Još 10 minuta za omiljenu igricu. Najbitnije je bude dovoljan motiv za dete.

NAUČITE DETE VAŠIM IGRAMA

Šta ste se vi igrali kad ste bili mali? Koje su vam bile omiljene igre?

Naučite decu vašim igrama.

Naučite ih da se popnu na drvo. Naučite ih šta su žmurke, jurke, šuge ili ledeni deda. NJima će biti zanimljivo da nauče kako ste se vi igrali, a i vi ćete podeliti sa svojom decom deo vaše prošlosti.

IZNESITE IGRU KOJU DETE IGRA U KUĆI NAPOLJE

 

Možda vaše dete voli da sedi i crta po ceo dan. Ponesite papire i bojce napolje, pa mu zadajte da crta ono što vidi. Ili, ponesite krede pa ga pustite da oslika neki deo parka.

Ako pak, voli da se igra autićima, ponesite ih napolje pa mu nacrtajte kredom velike autostaze i pustite ga da ih vozi po njima. Sve što može da se igra u kući, može i napolje. Uz malo improvizacije.