Poznato je da klinci imaju višak energije,i da je potrebno da ga na dnevnom nivou izbace, da li negde u parku ili ispred zgrade, na treningu ili… Ali postoje i dani kada kiša pada, hladno je, a igraonice su zatvorene.

Ipak, to nije razlog da dete ostane bez fizičke aktivnosti za taj dan. Pošto mnogi roditelji često ostaju bez ideja kako da detetu istroše energiju u takvim danima, evo nekoliko ideja za vežbanje kroz igru sa detetom.

NAPRAVITE POLIGON ZA „VOJNU VEŽBU“

deciji poligon za vežbu

Iskoristite ono što imate u kući i napravite poligon koji će dete morati da prođe. Najbolje bi bilo da mu merite vreme, jer će to da doda malo takmičarskog duha u vašu „igru“.

Na primer, možete da poređate knjige po podu po kojima će dete da hoda kao staza, postavite jastuk koji će da preskoči, veliku kutiju kroz koju treba da prođe kao tunel, onda da skoči na krevet i tu skače 10 puta, okrene se i vrati istim putem. I sve za to  jedan minut.

„Deset, devet… požuri još samo malo…“

Za pravljenje ovako nekog „poligona“ ne treba vam baš ništa posebno. Bukvalno je dovoljno da osmislite šta će da vam budu prepreke.

Kada se završi prvi krug, onda opet ali brže ili sada tri puta za dva minuta…

Videćete da kad ovako predstavite, dete neće ni biti svesno da u stvari vežba, jer radi fizičku aktivnost kroz igru.

 

JEDNOSTAVNO ĐUSKAJTE

Najlakši i najzabavniji način da vežbate i da se pritom dobro zabavite. Pustite muziku, i igrajte. Glupirajte se i skačite, pravite što više pokreta namerno.

Ili čak, idite korak dalje, pa napravite sopstvenu koreografiju za neku pesmu. Ne mora to da bude nešto komplikovano, može i dva puta levo, ispruži ruke, skupi… skoči. Posebno dobro je što na ovaj način dete osim fizičke aktivnosti, vežba i motoriku i pamćenje. Jer, ipak treba zapamtiti kad se šta radi. A i to što imate nešto „vaše“ je svakom detetu mnogo bitno.

NOĆ-DAN, BERI GROŽĐE…

Svi se sećamo dobre stare igre vruće hladno. To nije ništa nego obična vežba čučnjeva.

Ali, nisu to obični čučnjevi, oni su zabavni.

Jer ne znaš kad je noć, a kad je dan. I lako se pređeš, pa se desi da kreneš da ustaneš kad je još noć, a za dan čučneš… i onda smeh.

A za korak dalje, ubacite i „beri grožđe-čupaj travu“. Pa onda dole, gore, pa rukice gore, pa rukice dole, pa čučni, pa skoči… I tako sve dok dete ne popada od umora.

dete skače

UBACI LOPTU U „KOŠ“

To što ste zatvoreni u kući, ne mora da znači da ne možete da se igrate sa loptom. Ili „kao loptom“. Možete da napravite krpenjaču, dobru staru improvizovanu loptu od čarapa. Ovo pre svega jer se ona ne čuje, pa komšije neće moći da se bune.

Uzmite neku kofu, postavite je u jedan kutak sobe, i odredite odakle će da se baca na „koš“.

Napravite porodično takmičenje, ko će da ubaci više, ili izvlačite izazov:

-Baci levom rukom, baci žmureći, iza leđa…

 

ZAŠTO JE BITNO VEŽBATI KROZ IGRU

 

-detetu je potrebna fizička aktivnost za zdrav razvoj

-ako je predstavite kroz igru,neće biti naporna i dosadna

-zabavićete se svi zajedno