Utoplite decu dobro i izvedite ih da se izigraju po snegu

Deci će svakako da godi čist vazduh, a i sneg sam po sebi pruža mnogo benefita za decu.

Kao prvo sneg pruža otpor i ima težinu, pa kretanje, guranje i pravljenje nečega od njega pomaže deci u izgradnji mišića i kostiju.

Klizanje im sa druge strane daje osećaj slobode i brzine što je deci zabavno.

Zato obucite decu slojevito i toplo, sa nepromočivim rukavicama, i čizmama, stavite im kapu na glavu i izvedite da se zabavljaju i raduju zimskim čarolijama.

 

NAPRAVITE SNEŠKA

Ono od čega počinje svako upoznavanje sa snegom je pravljenje Sneška. Neko ga pravi iz jednog dela, neko mu pravi trbuhčić… Neko mu stavlja oči i nos, neko dodaje metlu, neko kapu… Varijacija je mnogo. Umetnička sloboda.

Najbitnije je dobro se zabaviti i sa detetom zajedno učestvovati u stvaranju nečega.

Mi smo recimo Sneška uvek pravili sa šargarepicom umesto nosa, i granama umesto ruku. Umesto očiju bila su mu ubačena dva kamenčića.

napravljen sneško

Međutim, svaki sledeći put Sneško nije bio gotov bez šargarepice, bez grančice i bez kamenčića. Iako je bilo varijacija na temu, imali smo i šerpicu kao kapu, imali smo čak i metlu, ipak je Sneško morao da ima šargarepu. Itako, dok su drugi nosili neke druge stvari na sneg, mi smo eto na sneg nosili šargarepe.

Mada, nije to ni loše, bude nekad i zdrava užina od nje.

Nakon što naučite da pravite Sneška, pravite i sve drugo. Pravite životinje, macu, kucu…

Probajte da napravite dinosaurusa.

Napravite nameštaj!  Kako bi bilo da napravite snežnu stolicu?

NAPRAVITE LEDENO KRALJEVSTVO

Ako je vaše dete ljubitelj ledenog kraljevstva, a velika je verovatnoća da jeste ako je devojčica, pokažite joj kako bi bilo da napravite ledeno kraljevstvo.

Naravno ne celo kraljevstvo, ali bar nešto… čisto da vidi magiju. Ponesite kofe sa vodom. Napravite od njih ledene blokove koje ćete da slažete tako da ispadne neka figura, ograda, stolica ili čak iglo.

Sve će da zavisi od toga koliko vremena imate i koliko ste uporni. Svakako, vaša ćerka će sigurno biti fascinirana svojim „ledenim kraljevstvom“, a i naučiće kako se nastaje led.

PRAVITE SLIKE NA SNEGU

Ako sneg dovoljno napada da naravi dobar snežni tepih, eto ga teren za slikanje na snegu.

Kao prvo pravite „snežne anđele“. Ako neko ne zna šta je to, to je kada dete legne na sneg i maše rukama da bi ostao otisak u snegu u vidu anđela.

A možete i samo da se bacate i pravite svoje siluete. Ili otisak dlana. Otisak metle. Ili šta vam bude pri ruci.

A možete i samo da uzmete grančicu i crtate po njemu šta vam padne na pamet.

GRUDVAJTE SE

Uzmite malo snega, oblikujte ga u grudve među dlanovima i gađajte. U nešto, ili u nekog.

Najbolje bi bilo da se podelite u ekipe,pa se borite jedni protiv drugih. Bežite, tražite sebi zaklone… Saginjite se da izbegnete grudvu ili se trudite da je bacite što dalje. Sve to zahteva dosta fizičke aktivnosti, a to će koristiti i vama, a naročito detetu.

GAĐAJTE U NEŠTO

Zadajte detetu cilj i neka pokuša da pogodi. Može to da bude drvo, ili zid. Možete i da poređate neke flaše ili limenke i da ga izazovete da ih sve obori.

 

SANKAJTE SE ILI KLIZAJTE

Ako imate neku nizbrdicu u blizini to je super. Ako nemate sigurno postoji neko brdašce u vašem gradu. Ponesite vaša prevozna sredsta tamo gde su svi… na sankanju.

Sanke su samo jedna mogućnost. Možete poneti i kliska, veliko plastično parče poklpca, gumu za plivanje (takozvani šlauf) ili bilo šta što je dovoljno zgodno za sedenje na njemu, a da pri tom kliza na snegu.

O lepoti sankanja nema potrebe posebno da se priča. Vodite računa samo da je dovoljno bezbedno mesto gde se dete spušta, da ne izlazi na ulicu recimo, da ne može da udari u nešto dok se sanka, ili da izleti negde. Ispadanje iz sanki i okretanje po snegu je takođe zabavno, ako se pri tome niko ne povredi.

IZAZOVI NA SNEGU

PRAĆENJE KORAKA

Ako je sneg neutaban, neka prvi prođe tim putem i napravi otiske svog stopala u snegu. Svi koji idu iza njega moraju da gaze samo po tim otiscima nikako po ne ugaženom snegu. Ako se zgazi pored, ispada se iz igre.

Da bi bilo zabavnije, prvi koji postavlja izazov može i da skoči na nekim mestime ili da proba da napravi veći iskorak negde, a negde kraći.

Malo da zaprži čorbu drugima.

POLIGON

Nacrtajte poligon na snegu. Označite stazu za trčanje, napravite od snega prepone za preskakanje, a ako ima dovoljno snega i tunel. A onda, tri, četri… sad!

Merite vreme za koje će da pređe. Ko će brže?

IGRAJTE FUDBAL

Ko kaže da na snegu ne može da se igra fudbal. Treba vam lopta, nacrtajte ili označite šta će vam biti gol… 

I pustite ih da trče i šutiraju. Jeste da je trčanje na snegu i šutiranje izazovnije, ali je takođe manja šansa da se povrede ako padnu na sneg.

Kao što vidite, igara na snegu nikad dosta. Ima ih koliko hoćete i sve su zabavne na svoj način, ali najbitnije od svega je da dete provede vreme na čistom vazduhu i u fizičkoj aktivnosti.

Zašto je dobro igranje na snegu?

 

-Svaka aktivnost na otvorenom je dobra za vaše dete

-On ima posebno teksturu,pa dete hodajuči kroz njega ili praveći nešto od snega ustvari vežba mišiće ruku i nogu

-Nudi mnogo različitih načina na koje dete može da se igra