Šta je to arheolog?

– Švrćko, jel znaš šta rade arheolozi?-upitah je dok smo sedele na plaži

-Aree..lo.. šta? – začuđeno me pogleda, gok je lopaticom nezainteresovano šarala po pesku.

Videh da se strašno dosađuje, pa reših da spasim situaciju.

-Znaš, arheolozi, to su ljudi koji iskopavaju ostatke nekih mnoogo starih stvari. Oni tako kopaju baš duboko dok ne nađu nešto što je bilo tu pre mnoogo godina. Tako nađu neki grad, ili neku staru stvar, ili kosti neke životinje,pa ih sklope i onda otkriju kako su oni živeli pre hiljade i hiljade godina.

-Aaa… -švrćine oči postadoše sve veće. Ne trepće.

-Oni su u stvari naučnici koji se bave istorijom. Jel znaš dinosaurusi, oni su postojali mnogo pre nas. Ali, arheolozi su našli jednu po jednu kost, pa su ih slagali kao slagalice… i mi sada znamo kako su oni izgledali tada.

 

 

igračka-puzle

Kako se igrati arheologa?

Da li želiš da se igramo arheologa?

-Daaa… Ali kako? -reče nestrpljivo

-Pa vidiš, mi imamo sve što nam treba. Imamo alat, lopaticu, koficu i grabuljicu… Imamo arheološko mesto, ovo ovde… jel te. Imamo arheologa… tebe. Jedino što nedostaje je nešto što možemo da tražimo.

Aha, setih se šta imamo u torbi

-Evo je! Naša lego drugarica. Nju ćemo da žrtvujemo. Ovo je naša „pra devojčica“. I da bude još interesantnije, rastavićemo je na delove, kocke, pa ćeš ti kao pravi arheolog da tražiš svaki deo, da ga skupiš i na kraju sastaviš. Da li je to dobra ideja?

-Daaa

Ni jedan arheolog ne kopa sam…

Ubrzo zatim , Švrća je bila do guše u pesku, predano kopajući obeleženo „arheološko mesto“.

Ne moram ni da govorim da se oko nas vrlo brzo stvorila gomila drugih „malih arheologa“ sa svojim lopaticama i koficama.

Ruku na srce, većina nije ni znala šta traži tako da smo imali uspeha da nađemo školjke, kamenčiče, čak i jedne naočare.

Naše arheološko mesto vrlo brzo je ličilo na radnu akciju „Orava-Morava“. I kao i u životu, dok su jedni otkopavali, drugi su zakopavali… ali su svakako svi učestvovali na svoj način.

Pomislila sam u jednom trenutku da smo ovako mogli i Atlantidu da nađemo.

Bio je to jedan radan i interesantan dan na plaži. I da, pra-devojčicu nismo našli celu. Kao i kod pravih arheologa, neke stvari ostaju da bi mogli da kopamo dalje…

pesak i dete

Najjednostavniji način da zabavite dete na plaži

Ovo je najjednostavniji način da se zabavite na plaži, ili negde napolju u pesku.

Za one malo veće egzibicioniste, možete i u stanu, ako donesete pesak u neki veći lavor, pa zatrpate igračke u njega. Pustite dete da ih iskopa sve.

Ali, naravno, spremite se za to da čistite nakon igre.

Ja ipak preferiram ovu igru napolju.

Zašto je ovo dobra igra?

 

-Dete ima zadatak

-Dovoljan je samo pesak, ne treba vam ništa posebno

-Može da se igra u grupi od koliko god dece

-Uzbudljivo je kad nađu nešto