NAPRAVITE SAMI SVOJE POZORIŠTE

Zašto ne biste jedno popodne proveli kući osmišljavajući sopstvenu predstavu?

Nije teško. Sve što vam je potrebno je jedna veća kutija koja će da bude pozornica, nekoliko lutki, parče platna za zavesu… i dobra volja.

U zavisnosti od toga koje lutke će vam biti glavni glumci, zavisi će i kakva će to da bude predstava.

Najčešće teme su bajke, jer ih deca znaju napamet, pa mogu da odglume Crvenkapu, prasiće ili vuka. Ali, ne retko na kraju ispadnu neke improvizacije.

lutke za predstavu

IZABERITE VAŠE GLUMCE

 

Mi smo tako imali predstave „Džeki i Sova najbolji drugari“ , „Izgubljena Sirena“, „Kraljica i pas“… Jasno vam je da nemamo baš mnogo lutki.

Pustite detetu da izabere samo temu, lutke glumce i da smisli samo scenario. Ako idete korak dalje možete čak i da smislite dijaloge kao rime, pa da dete mora da zapamti tekst.

A ako dete ima neku izazovnu situaciju u životu, možete da iskoristite lutke da tu situaciju predstavite i na neki način vidite kako je dete doživelo kroz njegovu projekciju na lutke.

Možda su se Džekiju rugali drugari, pa je došla njegova drugarica Sova da ga spasi. Ili je optužen za nešto što nije uradio, a on je posle plakao… Verujte, kroz igru, a naročito ako lutke glume njega i njegovo okruženje, mnogo će mu biti lakše da iskaže svoja osećanja i postupke.

pozorište lutaka

DOKUMENTUJTE SVOJU PREDSTAVU

Ono što osmislite i odglumite, možete i da snimite kamerom ili telefonom. Dete će se dodatno potruditi ako zna da će da bude snimljeno i da će to posle da se vidi negde.

Dajte mu na važnosti, okupite porodicu pa pustite na TV snimak njegove predstave. Gledate je kao da gledate neki „pravi film“. Smejaćete se zajedno, dete će biti ponosno, a i vi ćete provesti jedno lepo porodično popodne zajedno.

ZAŠTO BI OVO TREBALO DA SE IGRATE

 

-Ne treba vam ništa posebno, dovoljne su vam igračke koje već dete ima

-Dete razvija sposobnost za improvizaciju

-Ima zadatak da zapamti tekst

-Radi nešto bitno

-Dobija na važnosti