Igra počinje od rođenja i traje čitavog života. Jedina razlika je u igrama koje se igramo.

Igra počinje od rođenja. Kada se dete rodi, ono svojim mahanjem ručicama i nogicama već počinje da se zabavlja na svoj način.

Igra je bitna. Kroz igru se uči… Kroz nju se savladavaju veštine i znanja. Kroz nju se raste… svakom pogledu.

Zato nisu iste igračke deteta sa šest meseci, sa godinu, godinu i po dana, ili sa deset.

A čime se igra dete do godinu i po dana?

 

Ako zanemarimo činjenicu da je detetu dok je beba zanimljivo sve, pa i obična kesa, kutija, ili poklopac, postoje igračke koje svako dete ima u ovom uzrastu.

PLIŠANE IGRAČKE

Od čega početi nego od početka. To su mali ljubimci koje deca dobijaju među prve za poklon. Mekani su, laki za nošenje, mogu da se grle, bacaju, stiskaju, maze, gaze. Sa njima može da se spava. Sa njima može da se priča.

Velike plišane igračke koje su veće od deteta su one sa kojima se dete rve kad malo poraste…

Za razliku od njih, one malo manje lutke koje mogu da se nose u ruci, obično postanu najbolji prijatelj deteta.

Ona omiljena postane nerazdvojna pratilja mališana. Ona ga prati kako u snu tako i na javi, kako u parku,tako i na moru…

IGRAČKE ZA KOLICA

Pošto u ovom periodu do godinu i po dana dete najveći deo vremena provodi u kolicima, logično je i da su igračkice koje su tu okačene dobar deo njegovog zabavnog arsenala. Sve što može da se povlači, žvaće, udara rukama, vuče i hvata dolazi u obzir. Dok krstari kroz grad ono se igra. 

MEKANE KNJIGE ZA BEBE

To su one knjižice za bebe koje imaju nekoliko plišanih listova. One obično imaju stranice koje su različite teksture, sa različitim motivima i u različitim bojama. Jedna stranica zvecka, druga pišti kad se pritisne, neka šuška…  Bebi je zanimljivo da okreće stranice, da otkriva šta ima na njima, kako se čuje, kakvo je na dodir… ukus… Da, mora malo i da se gricne.

HODALICE

Kad dete počne da prohodava ovo je jedna od najkorisnijih igračaka za dete. Kao prvo, dete se oslanja na nju i stabilnije je pri prvim koracima. Vozajući je po kući ima mnogo više samopouzdanja pri hodu.

Drugo, sa prednje strane hodialice nalaze se razni dugmići koji ispuštaju zvuke, mogu da se pritiskaju ili pak okreću.

 

SVE ŠTO PROIZVODI NEKI ZVUK

Namerno kažemo sve, a ne samo instrumenti… Jer, dete u ovom uzrstu tek otkriva zvuk, tako da mu je interesantno sve od zvečke do poklopca od šerpe. Sve što kao reakciju na njegov pokret ima zvuk je nešto čime će dete da se igra. 

DOBRO JE ZNATI

Dete dok je ovako malo ima vrlo kratku pažnju, tako da se ono igra samo par minuta, ali igru ponavlja posle određenog vremena po nekoliko puta.